×

Commotie over inwerkingtreding Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Overeenkomstenrecht 10 juli 2023

Op 14 maart 2023 stemde de Eerste Kamer definitief in met de inwerkingtreding op 1 januari 2024 van de Omgevingswet. In samenhang daarmee zal op die datum ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking treden. Tot voor kort bestond daarover geen enkele discussie, maar nu de bewuste datum nadert is de Eerste Kamer er niet gerust op. 

Nieuwe twijfels Eerste Kamer

De Eerste Kamer ontving signalen dat gemeenten de gelijktijdige inwerkingtreding van de Wkb en de Omgevingswet niet aankunnen. Daarnaast vreest het parlement voor vertragingen en hoge kosten, vooral voor kleinere projecten. Vooruitlopend op een schriftelijk overleg over de vraag of inwerkingtreding van de Wkb op 1 januari 2024 verantwoord is, besloot de Eerste Kamer op 23 juni jl. een brandbrief naar (inmiddels demissionair) minister De Jonge te sturen. Daarin oppert de Eerste Kamer de mogelijkheid de inwerkingtreding van de Wkb los te koppelen van die van de Omgevingswet.

Antwoord minister De Jonge

De Jonge ziet dat niet zitten. In zijn antwoord van 30 juni jl. stelt hij dat de koppeling op nadrukkelijk verzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de overige bestuurlijke partners tot stand is gekomen. Dit vanwege de te behalen synergie, zowel bij de voorbereidingen op de implementatie als de uitvoeringspraktijk na inwerkingtreding van beide wetten. Volgens De Jonge staan de bestuurlijke partners nog steeds achter deze afspraak en zijn er geen signalen ontvangen dat gemeenten de gelijktijdige invoering van beide wetten niet zouden aankunnen. Bovendien blijven de kosten volgens hem relatief beperkt.

De discussie over de datum van inwerkingtreding van de Wkb laait op, maar of dat ook tot uitstel leidt was op het moment van schrijven van deze blog (10 juli 2023) nog onzeker. De val van het kabinet maakt die onzekerheid alleen maar groter. Uitstel is bovendien nog geen afstel.

Wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek

De Wkb heeft niet alleen gevolgen voor de publiekrechtelijke fase (vergunningen etc.), maar ook voor de privaatrechtelijke fase (realisatie) waar de specialisatie van VALK. Advocaat ligt. Voor die privaatrechtelijke fase zijn in de Wkb wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek opgenomen. Het gaat om aanscherping of invoering van de waarschuwingsplicht, het opleverdossier, de informatieplicht met betrekking tot financiële zekerheid, de 5%-regeling en de aansprakelijkheid van de aannemer, met het doel de positie van de opdrachtgever te verbeteren.

Aanpassing (onder)aannemingsovereenkomsten en algemene voorwaarden

De wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek dwingen tot aanpassing van (onder)aannemingsovereenkomsten en algemene voorwaarden. Organisaties als Woningborg, BouwGarant en Bouwend Nederland hebben de modelovereenkomsten en voorwaarden al aangepast of zijn daar druk mee bezig. Gebruikt u eigen aannemingsovereenkomsten of voorwaarden, dan is het verstandig deze tijdig op de wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek af te stemmen. VALK. Advocaat is u daarbij graag van dienst. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Bron: | 10-07-2023

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Of heeft u andere vragen?

NEEM CONTACT OP

Gerelateerde blogs