Appartementsrecht
Een gebouw bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Denk aan woningen, bedrijfsruimten of een parkeergarage. Die onderdelen kunnen juridisch van elkaar worden ‘losgekoppeld’ door zo’n gebouw te splitsen in appartementsrechten.
Aandeel in de eigendom
Een appartementsrecht bestaat uit een aandeel in de eigendom van een gebouw en het exclusieve recht om een afzonderlijk gedeelte van dat gebouw te gebruiken. Bijvoorbeeld het appartement met nummer 17 of de winkel op nummer 3. Daarnaast geeft het appartementsrecht recht op het gebruik van gezamenlijke onderdelen zoals de ontvangsthal, het trappenhuis, de galerij of de binnentuin.
Vereniging van Eigenaars
Het gebouw zelf is na splitsing eigendom van de gezamenlijke appartementseigenaren. Die eigenaren zijn verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren (of eigenaars) (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw. In vergaderingen van de VvE worden besluiten genomen over bijvoorbeeld de hoogte van de bijdrage die de leden moeten betalen, over de wijze waarop de verschillende appartementen mogen worden gebruikt of over de wijze waarop het onderhoud van het gebouw plaatsvindt.
Vervelende situatie? VALK. Advocaat
Appartementseigenaren zijn het niet altijd met elkaar of met de VvE eens. Dat kan tot vervelende situaties leiden. Bijvoorbeeld wanneer de VvE besluit een ingrijpende renovatie verplicht te stellen. Of wanneer een algemene ruimte voor privédoeleinden wordt gebruikt. Ook kunnen er problemen ontstaan tussen een VvE en derden, zoals een aannemer die ondeugdelijke reparaties aan het gebouw verricht.
VALK. Advocaat informeert u over wat er volgens het appartementsrecht wel en niet is toegestaan en zet de juridische mogelijkheden voor u op een rij.